7 Χρόνια για το ναυάγιο του «Iolcos Victory»

Σε επτά χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ερήμην ο πλοιοκτήτης Ανδρέας Πετράκης από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, για το ναυάγιο του πλοίου «Iolcos Victory», στο οποίο έχασαν την ζωή τους τέσσερα μέλη του πληρώματο, μεταξύ των οποίων και ο πλοίαρχος Πέτρος Φιλιππάκος.

Στη δίκη, η οποία έγινε στις 16/9/2002, η έδρα έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα και καταδίκασε τον Ανδρέα Πετράκη σε επταετή φυλάκιση. Ο κ. Πετράκης αντιμετώπιζε τις κατηγορίες ανθρωποκτονίας, πρόκλησης ναυαγίου και πρόκλησης σωματικών βλαβών.

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής κ. Γ. Τρανταλίδης τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη δίκη ότι: «Αυτή η απόφαση του δικαστηρίου ήταν το καλύτερο μνημόσυνο για τους αδικοχαμένους ναυτικούς».

Σύμφωνα με όσα κατατέθηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία, σε κάποιο σημείο της πλώρης η λαμαρίνα είχε σαπίσει. Στο επίμαχο σημείο αντί να γίνει επισκευή τοποθετήθηκε πρόχειρο επίθεμα- μπάλωμα. Το πλοίο όμως πήρε άδεια απόπλου από το λιμάνι Φος της Νότιας Γαλλίας και συνέχισε  το δρομολόγιο του για τη Βραζιλία.

Το υπό κυπριακή σημαία «Iolcos Victory», το οποίο είχε ναυπηγηθεί τα 1980, βυθίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 14ης Σεπτεμβρίου του 1996, ενώ ταξίδευε 107 μίλια νότια από το ακρωτήρι Σεντ Φράνσις της Νότιας Αφρικής. Στο μοιραίο ταξίδι μετέφερε 140.000 τόνους σιδηρομετάλλευμα από τη Βραζιλία στη Σιγκαπούρη.

Μια μέρα πριν από το τραγικό ναυάγιο τα πλοίο παρουσίασε «έμπλωρη διαγωγή», οφειλόμενη σε περιορισμένη εισροή υδάτων. Την επόμενη ημέρα δημιουργήθηκε ρήγμα στην πλώρη και τα νερά μπήκαν ορμητικά στο πλοίο. Το πλήρωμα προσπάθησε να τα αντλήσει, αλλά η ηλεκτρική φορητή αντλία δεν λειτουργούσε.

Επίσης στο δικαστήριο κατατέθηκαν και στοιχεία τα οποία αναφέρουν ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία εισέπραξε από τους Ιταλούς ασφαλιστές του πλοίου τα ποσό των 20 εκατ. Δολαρίων.